Nebunia telefoanelor pliabile: ce sunt și, mai ales, sunt utile la ceva?

de: Dan Dragomir
13 10. 2017

Samsung și Apple par să stea excelent în cursa pentru telefoane pliabile. Asta pe lângă multele zvonuri despre astfel de dispozitive pregătite pentru 2018. Iese acum la iveală că și alți producători fac asta, incluziv chinezii precum ZTE și alții. Mi se pare o nebunie, dar ar fi utile la ceva?

[related]

Teoretic, cu un telefon pliabil, se presupune că vei avea un ecran mai mare și, odată extins, vezi mai bine conținutul favorit. Odată închis, ecranul este protejat și nu ocupă mult loc în buzunar. Practic însă transformi telefonul în tabletă și toată lumea știe că tabletele nu se mai vând. Iar îmbinarea dintre cele două ecrane este cheia acestui produs: cum ai putea face îmbinarea aia fără să se vadă urât? Ecranul e tăiat în două, iar după multe utilizări sunt convis că aspectul inițial se va păstra greu.

Istoria ecranelor pliabile – pentru telefoanele viitorului

Este adevărat, la un moment dat, telefoanele pliabile erau foarte la modă. Doar că nu era vorba despre un ecran care se plia, ci de un telefon cu butoane și clapetă, în care ecranul se închidea peste partea unde erau butoanele. Clapa asta permitea telefonului să fie mai compact, dar oferind toate funcțiile unui telefon normal, stătea mai bine în buzunar, stătea mai bine în mână. Vreo 10 ani, după ce Motorola a lansat StarTAC, cam toate telefoanele importante aveau clapă și se închideau.

Este clișeu deja primul telefon cu ecran pliabil. Nokia Morph era un proiect inventat de cineva care s-a uitat probabil prea mult la Star Trek. Se spune că Nokia a generat acest concept pentru a arăta cum va fi tehnologia în viitor. Era, practic, un ecran mare, care se plia pe mână ca o brățară. Arăta excelent, dar produsul nu a apărut niciodată.

Acum vreo 10 ani, la un eveniment Nokia World, finlandezii arătau cam pe unde se ajunsese cu tehnologia: telefonul lor era ca un burete de baie, era moale și se putea îndoi. Dar nu putea sta ca o brățară.

Un concept similar are și Philips Fluid, care avea însă ecran e-ink, deci mai realist și probabil poate fi făcut pe viitor. Dar, sincer, nu cred că va avea succes.

Samsung prezintă însă de vreo patru ani ideea unui ecran pliabil adevărat. Modelele de expoziție pe care le-am văzut la Mobile World sau la IFA Berlin arată aiurea, plus că au un stativ, deci nu cred că ar putea funcționa de capul lor. Este nevoie de un corp unde să fie bateria și alte componente electronice. Iar astea nu prea pot fi făcute flexibile încă.

Iar dacă faci telefonul din două bucăți, cu două ecrane, degeaba mai zici că e pliabil, pentru că, practic, ai două ecrane separate. De-asta este și greu de anticipat ce va fi.

Telefoane pliabile pentru 2018

Samsung ar lucra la Galaxy X, iar Apple va lucra cu LG la un iPhone pliabil. Zvonurile au apărut separat și nu sunt extrem de bine detaliate, însă informații circulă peste tot, chiar și oficiale.

Știm că Samsung a depus brevet pentru invenția cu ecranul pliabil, iar asta este o certitudine. ZTE lucrează la un telefon pliabil, dar, exact cum spuneam, sunt, de fapt, două ecrane care se pliază unul peste altul. Faza e că, având două ecrane, nu mai poți scrie comod, nu vezi imaginea mai bine și așa mai departe. Dar pentru ZTE este probabil singura soluție să dea bine la marketing și să pară că au făcut ei primul pas.

[readmore]

Pe de altă parte, Koh Dong-jin, șeful diviziei mobile Samsung, a confirmat că tehnologia este testată și că sud-coreenii speră că va fi gata de lansare în 2018. El nu a spus clar dacă este gata, ci doar că speră să fie gata. La scurt timp după declarațiile lui oficiale, presa coreeană a dezvăluit și discuțiile dintre Apple și LG privind telefonul lor pliabil. Apple vrea să lucreze cu LG Display pentru că se teme că Samsung va copia designul iar.

Deocamdată astea sunt informațiile, dar fac pariu că nu va trece o zi până când să nu apară noi și noi concurenți care vor face telefoane pliabile. Pentru că la modelele actuale s-a cam atins nivelul maxim la design și la performanțe, toată lumea caută o direcție nouă în care să meargă pentru a putea face vânzări. Și nu o prea găsesc.

Toată lumea vrea următorul telefon revoluționar

Telefoanele pliabile ar putea reveni în 2018, din lipsa altor inovații, ca idee de viitor, care poate fi făcută să arate spectaculos. Utilitatea unui astfel de gadget însă trebuie să fie mai clară decât simpla lipire a două ecrane diferite. Fie să vor fi rezistente la căderi și lovituri, fie să vor chiar pliabile ca o foaie de hârtie, dar când le întinzi să se vadă la calitatea unui OLED. Oricum, să aibă o utilitate reală, pentru că altfel vom vedea doar o concurență în iluzii frumoase.